Skip to main content

Afgelopen zondag (2 juni) stonden Roald en ik aan de start van het Wereldkampioenschap halve triathlon van het Challenge circuit, nl. ‘The Championship’. Challenge is de tegenhanger van het Ironman circuit en heeft sinds 2017 een WK opgezet voor de halve afstand. Deelname kan enkel na kwalificatie.

De kwalificaties gebeuren via verschillende Challenge wedstrijden over de wereld. Roald deed dat in Geraardsbergen met een 3e plaats in de age group M45 en ik in Mallorca met een 2e plaats in de age group M35.

Samorin zegt wellicht niet zoveel voor de meesten, het is gelegen nabij Bratislava en het Slovaaks Olympisch team heeft er alle mogelijke faciliteiten voor hun atleten incl. Peter Sagan 🙂 Naast deze faciliteiten is er ook een enorm complex voor paarden mede gesponsord door een aantal Arabische prinsen die er hun volbloeden kunnen laten trainen. Naam van het centrum: x-bionic sphere. Best wel indrukwekkend!

Je kan het al raden het evenement speelde dan ook op en rond het x-bionic sphere centrum. Net na onze registratie gingen we in het Olym-pick restaurant de nodige koolhydraten stapelen; toppers zoals Pieter Heemeryck en Sebastian Kienle liepen er ook gewoon rond. In totaal namen 58 verschillende nationaliteiten deel aan wedstrijd. Atleten komende van exotische bestemmingen zoals Nieuw-zeeland, Rusland, Zuid-Korea, Japan, Brazilie enz en wij dus van Lievegem.

Discussiepunt in aanloop van de wedstrijd was het zwemparcours. De afgelopen dagen had het veel geregend in de regio, gevolg: een koude watertemperatuur (<14°C) en heel veel stroming waardoor er drifthout in de Danube rivier terecht gekomen was. De parcoursverkenningen op vrijdag en zaterdag werden dan ook terecht afgelast, veiligheid eerst! De organisatie heeft de atleten hierover regelmatig geïnformeerd en uiteindelijk gezegd dat ze de beslissing zouden nemen pas 1 uur voor de PRO’s zouden starten. Voorgestelde alternatieven waren: zwemmen vervangen door lopen, zwemparcours inkorten tot 500, 750, 1000 of 1500m.

Zondag 8h bij aankomst horen we de speaker verschillende keren omroepen dat het zwemmen kan doorgaan en jawel over de reguliere afstand nl. 1900m. Watertemperatuur 14.4°C maar andere belangrijke factoren waren de luchttemperatuur (>20°C) en de stroming. De organisatie had al het nodige gedaan om de nabij gelegen sluizen af te sluiten waardoor er heel wat minder stroming op de rivier zat en er werden ook verschillende boten ingezet om het drifthout op te vissen.

 

De PRO’s startten om 9h en het was schitterend om hen aan het werk te zien. Daarna was het aan de age groupers; onze groepen (M45 & M40) moesten als laatste. Na een goeie opwarming werden we in het water gelaten voor een waterstart. Er zat zeker nog wat stroming want aan de startlijn werden we telkens weggedreven in de verkeerde kant; dus tegenstroom starten. Even wat wennen aan de koude watertemperatuur maar het zonnetje was al goed aan het branden en uiteindelijk hebben we niet zoveel last gehad van de koude.

Onze zwemtijden (1.9km): Roald 35’41” (25e M45) – Wim 31’12” (3e M40)

Na het zwemmen was er een lange wisselzone met heel wat loopwerk; ideaal voor ons om wat tijd in te halen.

Het fietsparcours was vlak en er stond een lichte wind. Een snel parcours om op de kracht te rijden. Ook werd er een 20m non-drafting regel (in andere wedstrijden is het 12m) ingevoerd, dit om een faire wedstrijd te hebben. Een andere maatregel was het starten in verschillende waves en een 1 loop van 90km ipv verschillende rondjes te rijden. Hierdoor werden de atleten goed gespreid over het parcours althans in de eerste helft van het parcours werd de ‘groep’vorming beperkt. Na halfweg was er niet veel meer te merken van die 20m regel. De meesten hielden het bij 12m en veel referees waren er niet meer te zien.

Onze fietstijden (90km): Roald 2:32:09 (42e M45) – Wim 2h17’35” (12e M40)

Na het fietsen terug een lange wisselzone met veel loopwerk.

Het loopparcours was gevarieerd: deels op en rond een paardenbaan, de dijk langs de Danube rivier en in het Olympisch park. Niet zo snel door de ondergrond (gras, renbaan) maar wel vlak. Ondertussen was de temperatuur al goed gestegen naar bijna 30°C. Voor ons beiden het favoriete onderdeel en dat werd duidelijk: Roald schoof op van een top 40 naar de 17e plaats in zijn age group. Ik schoof verder op van een top 10 naar de 4e plaats in mijn age group.

Onze looptijden (21.1km): Roald 1:30:29 (8e M45) – Wim 1h26’58” (4e M40)

Eindresultaat:

  • LEIJNEN, Roald 17e M45 – Eindtijd: 4:48:24

Zwem 35:41 (25e) – Wissel 1 06:17 – Fiets 2:32:09 (42e) – Wissel 2 03:50 – Lopen 1:30:29 (8e)

  • LALOO, Wim 4e M40 – Eindtijd 4:22:58

Zwem 31:12 (3e) – Wissel 1 04:19 – Fiets 2:17:35 (12e) – Wissel 2 02:55 – Lopen 1:26:59 (4e)

De Lievegemse volbloeden supercontent met de geleverde prestaties!!!

Met dank aan onze persoonlijke begeleidsters, Marleen en Saskia! Supporteren, zonnebrand preventie, hilarische situaties maar ook nauwgezet onze tijden & ranking doorgeven….al het mogelijk hebben ze gedaan!

#ExclusiveNetworks#Denys#Cycloon#Beelaert#Lippens#Argenta#Fiesiek#Fixovelo#Fitopolis#Crescendo #Ridley#BeTough#

gr,

Roald & Wim

Leave a Reply