Skip to main content

Afgelopen weekend stonden Christophe en Michel aan de start van de MTB van Vlaanderen. Een nieuwe organisatie die zijn verwachtigen volledig in gelost heeft. Een verslagje van Christophe zijn belevingen:

Niet ver weg van huis maar wel even uitdagend als zou het ver weg van huis geweest zijn en op deels gekende paden, dus waarom niet inschrijven dacht ik begin dit jaar.

Dag 1:   Proloog                               3,1 km

Zoals van een proloog verwacht wordt, knallen door technische single tracks en iets bredere wandelpaden, zelfs afdalen op een trap was voorzien. Het zal blijken dat mannen die XC competitie in de benen hebben  hier in het voordeel zijn tov de marathon specialisten.

Ik heb een hekel aan “blokskes training” en doe dit nooit, maar in deze omstandigheden zie je waarom ze wel noodzakelijk zijn. Plaats 57 (19 bij 35+) was dan ook een realistisch resultaat op de 150 deelnemers.

Dag 2 :  Koninginnenrit                148 km                 2500HM

Ronkende namen zoals Koppenberg, Taaienberg, Eikenberg, Ladeuze moesten 4x overwonnen worden maar dan wel offroad.  Neem daarbij nog eens het,  voor de meesten onder ons, ongekende Leo Pironpad (ik ken het nu wel L, hellingsgraad +15% maar vol van losliggende kasseistenen ) en je weet al dat het werkendag wordt.

Omdat tussen het zwaardere klimwerk enkele snellere kilometers voorzien waren, kon ik de verloren tijd binnen de perken houden.  Plaats 37 (17 bij 35+).

Dag 3 :  Techneutenrit                  100 km                 1600HM

Wanneer je richting Kluisbos trekt via een offroad jaagpad, offroad Oude Kwaremont, Pensemont weet je dat ook dit geen sneukeltoertje wordt. Het Kluisbos en extra privé bosje is volgens mij één van de meest technische zones in Vlaanderen , hier weet ik dat het ploeteren en vloeken wordt. Daarna terugkomen via een wandelpad parallel aan de Patersberg, een pittig stukje Zulzeke om af te sluiten met de kasseien van de Koppenberg, en dit alles x2. Wat zal dat geven?

Door op dag 2 een beter resultaat te hebben gefietst mocht ik in box 1 starten. Maar man wat was dat knallen tot aan de voet van de Oude Kwaremont,  net alsof de finishlijn daar al getrokken was.

Zoals gevreesd was vooral de zone Kluisbos en extra privébosje mijn grootste tegenstander.  De verloren tijd in deze zone kon ik in de aanloop naar 2e maal Kluisbos rechtzetten maar verloor ik opnieuw in de speeltuin van de echte MTB ‘ers. Besluit, MTB ‘en is meer dan hard op de pedalen stampen. Techniek, behendigheid en durf zijn een absolute must om ooit beter te willen doen. Plaats 47 (22 bij 35+).

Samengevat

Deze Mountainbike van Vlaanderen is een toffe 3 daagse ervaring geweest die aantoont dat we niet altijd ver van huis moeten gaan om echte uitdagingen aan te gaan. Toporganisatie in navolging van BeMC, ik zie deze uitgroeien met  jaar na jaar een sterker deelnemersveld. Blij deze eerste editie te hebben meegemaakt.

Petje 1 af voor ploegmakker Michel die een podiumplaats haalt bij 35+. Petje 2 af voor de toppers, als ik deze bezig zie denk ik, waarom niet terug gaan vissen J. Hoed af voor het doorzettingsvermogen en karakter van de andere recreanten die nog enkele uren langer dan ik in het zadel doorgebracht hebben.

Speciale dank aan opa Ghisleen en mijn vrouwtje voor de logistieke steun.

Sportieven groeten,

Christophe

En omdat foto’s soms meer zeggen dan woorden, prachtige actie foto’s van Michel en Christophe in volle inspanning:

Leave a Reply